Anders dan anders.

Als uw hond zijn voer niet, zoals gewoonlijk, helemaal opeet, behoorlijk meer drinkt dan normaal, of hij geneigd is wat langer dan gewoonlijk in zijn mand te blijven, of mogelijk zelfs helemaal geen zin heeft in z'n wandeling op de gewone tijd, moet u daardoor onmiddelijk gewaarschuwd zijn. Mogelijk is het slecht iets eenvoudigs als een lichte verkoudheid, indigestie (storing van de spijsvertering als  gevolg van irritatie van de maag), misschien een plotselinge spierpijn of een tand of een kies die wat pijnlijk is. Het belangrijkste is dat u opmerkt dat het de hond niet helemaal goed gaat. Nu moet u daarover ook niet al te snel paniekerig doen of u iets verbeelden wat er niet is. Maar als de een of andere kleine verandering optreedt, dient u daar direct attent op te zijn en moet u proberen te ontdekken waardoor uw hond niet helemaal in orde is.

Als het een kleinigheid is, zal hij binnen een paar uur wel weer de oude zijn. Maar als er iets ernstigers aan de hand is, bent u daar door uw waakzaamheid meer op voorbereid en daardoor beter in staat hem te helpen. U heeft dan bovendien minder kostbare tijd verloren als het gaat om een tijdige herkenning van een afwijking en het daardoor sneller op gang komen van hulp en genezing van de hond.

Het zal u duidelijk zijn dat ook hier voorkomen de beste remedie is. De belangrijkste zaken hierbij zijn hygiëne, goede voeding en een zich psychisch welbevinden van de hond. Het is een strikte voorwaarde dat de hond in een goede conditie is en u zult hem dan ook regelmatig moeten onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij geen last heeft van parasieten, zoals vlooien, luizen, teken, mijten of wormen. Zulke controles zijn niet moeilijk en kunnen eenvoudig eens per week worden uitgevoerd. Elke hond die parasieten heeft, is gevoeliger voor ziekten. En ook als er geen ziekten ontstaan, zijn ze toch aanleiding voor een groot lichamelijk ongemak.

Elke hond die insecten of  parasieten heeft, wordt in zekere mate verwaarloosd door zijn eigenaar en hiervoor zijn werkelijk geen excuses te bedenken. Dus bij de eerste tekenen van zulke schadelijke parasieten: direct bestrijden.

Natuurlijk kan een hond heel gemakkelijk vlooien, luizen, teken en dergelijke oplopen van bijvoorbeeld egels, kippen, vogels, katten en andere honden. Het is duidelijk dat dit niet de schuld van de bezitter is, maar de verantwoordelijkheid voor het opmerken van zulke zaken ligt wel bij de eigenaar. En het is van groot van belang dat er onmiddellijk mee wordt afgerekend door een juiste behandeling. Hiervoor is het verstandig altijd uw dierenarts of dierenspeciaalzaak om raad te vragen.

Een andere mogelijke oorzaak van ziekte is een vervuilde voerbak. Alle voedingsbakken moeten na elke maaltijd grondig afgewassen worden en alle drinkbakken dienen regelmatig goed omgewassen en nagespoeld te worden, zodat de hond doorlopend over fris en schoon drinkwater kan beschikken. Uitlopen van kennels en stukjes tuin of speelweiden die geregeld door de hond worden gebruikt, moeten vrij gehouden worden van uitwerpselen, in het bijzonder bij warm en zonnig weer. Het kost toch niet zoveel moeite om met een schepje en een schuifje alle uitwerpselen elke dag even te verwijderen.