Make your own free website on Tripod.com

Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog, die in AustraliŽ ook wel Heeler wordt genoemd,  verenigt de beste eigenschappen van allerlei voorouders in zich. Dit is wat je noemt een trouwe en betrouwbare werkhond.

Geschiedenis

Hij is een krachtige cocktail van de blue-merle Schotse Herdershond, de Dalmantiner, de Old English Sheepdog, de Australian Kelpie, de inmiddels uitgestorven Smithfield (een veedrijver) en de, oorspronkelijk Australische, Dingo. Het resultaat is een werkhond die in weinig zijn gelijke vindt: hij is steeds bereid en in staat om vee over enorme afstanden te drijven onder harde, hete, stoffige omstandigheden. Hij heeft zowel sterke waak- als drijf-instincten en sterkt die uit tot mensen en andere huisdieren.

Beschrijving

Deze geharde hond is gefokt om te werken en is geen zacht troeteldier. Er zijn twee vachtkleuren: blauwgespikkeld, al of niet met tan of zwarte aftekening en roodgespikkeld al of niet met donkerrode aftekening.

Temperament

Deze Aussie is absoluut trouw en gehoorzaam. Hij heeft iets van een  eenpersoonshond. Hij speelt soms graag de baas over andere honden.

Vachtverzorging

De korte, waterafstotende vacht eist weinig verzorging. Slechts kammen en borstelen, baden alleen indien noodzakelijk.

Beweging & voeding

De Australian Cattle Dog heeft een enorm uithoudingsvermogen en houdt van veel activiteit. Veel beweging is van groot belang - anders vervelen ze zich en worden ze vernielzuchtig. Ze stellen geen bijzondere voedingseisen.

Gezondheidsproblemen

Ze zijn enorm gehard, maar hebben soms last van erfelijke doofheid en oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie.

Foto's