Make your own free website on Tripod.com

Australian Shepherd

Schaapherders roemden deze hond als een uitstekende werkkracht, lang voordat hij officieel was erkend. Buiten deze kringen is de Australian Shepherd nog weinig bekend.

Geschiedenis

Zijn naam is misleidend, want de Australian Shepherd is helemaal niet Australisch. Hij is in de Verenigde Staten ontwikkeld als een schepershond op de uitgestrekte ranches. Mogelijk verwijst zijn naam naar een van zijn voorouders. De meest waarschijnlijke voorouders zijn echter Spaanse herdershonden die samen met kuddes merinosschapen in het begin van de koloniale tijd zowel naar AustraliŽ als Amerika werden geŽxporteerd. Op een bepaald moment moet ook de Schotse Herdershond (Collie) invloed hebben gehad. Deze hond is recent door de American Kennel Club als ras erkend.

Beschrijving

Deze stoere hond, door zijn liefhebbers Aussie genoemd, is slank en gespierd. De ruwe, halflange vacht, is sterk bevederd op oren, borst, onderlichaam en bovenbenen. De vacht is zeer uiteenlopend getekend. De staart ontbreekt of is zeer kort of wordt, indien aanwezig, meestal ingekort.

Temperament

Enorm intelligent, makkelijk te trainen, gehoorzaam en zeer open. Deze honden schijnen te weten wat men van ze verlangt.

Vachtverzorging

De vacht is makkelijk te verzorgen en vraagt weinig aandacht. Af en toe borstelen met een stugge borstel, baden alleen indien noodzakelijk.

Beweging & voeding

Deze energieke werkhonden moeten om in vorm te blijven veel en intensief bewegen of, nog beter, moeten echt werk krijgen opgedragen. Ze stellen geen bijzondere voedingseisen.

Gezondheidsproblemen

Australian Shepherds zijn gezond en gehard, maar hebben soms last van heupdysplasie en oogproblemen.

 

Foto's