Make your own free website on Tripod.com

Bouvier des Flandres

Alles wat de Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond uitstraalt is betrouwbaarheid - van zijn krachtige lichaam tot zijn kalme, rustige gedrag. Hij is stoer en eigenzinnig en moet al jong worden getraind.

Geschiedenis

De Bouvier is afkomstig van de weidegebieden in het grensgebied van Zuidwest-Vlaanderen en Frankrijk. Hij is van oorsprong, zoals zijn naam al zegt, een echte veedrijver. In de Eerste Wereldoorlog werd hij ook als trekhond en berichthond gebruikt.

Beschrijving

Hij is in alles een echte werkhond, met zijn korte, zeer krachtige lichaam. De halflange, droge, warrelige, dubbele vacht is over het algemeen vaal of grijs, meestal gestroomd of zwart gevlamd, ook zwart is toegestaan (lichtgekleurde vachten zijn niet gewenst). Een stevige snor en baard geven het gezicht een grimmige uitdrukking.

Temperament

Uit de vurige blik van de Bouvier spreekt schranderheid, wilskracht en durf. Door zijn onverstoorbare aard en moed is hij uitstekend te trainen als waak- en verdedigingshond.

Vachtverzorging

De droge, ruwe vacht lijkt zichzelf in vorm te houden als de hond veel buiten is. Vocht en vuil worden makkelijk afgestoten. Toch moet hij regelmatig worden gekamd en geborsteld en van tijd tot tijd getrimd. Het trimmen is werk voor een deskundige, maar het is ook zelf te leren. Baden alleen indien noodzakelijk.

Beweging & voeding

De energieke, actieve Bouvier heeft veel beweging nodig. Hij stelt geen bijzondere voedingseisen.

Gezondheidsproblemen

Deze geharde honden zijn gewend aan ruwe leefomstandigheden en zijn bijna nooit ziek. Toch hebben ze soms last van heupdysplasie en oogproblemen, zoals staar.

Foto's