Make your own free website on Tripod.com

Briard

De zachtaardige reus Briard of Chien de Brie, was ooit een werkende herdershond. Tegenwoordig is hij vooral een toegewijde gezinshond. Anders dan zijn naam doet vermoeden komt hij niet uit Brie.

Geschiedenis

Duizend jaar oude geschriften vermeldden al dit soort honden. De Briard is vooral in Frankrijk algemeen. Tegen het eind van de 19e eeuw werd hij als ras erkend. De moderne Briard is wat eleganter dan zijn noeste voorouders. Hij is van oorsprong een herdershond, maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ook aan het front gebruikt voor het overbrengen van berichten of het trekken van karretjes met wapens en munitie.

Beschrijving

Een grote, gespierde hond, met soepel, bijna moeiteloos gangwerk. De lange warrelige vacht is in allerlei effen kleuren toegestaan. Donkere kleuren verdienen de voorkeur. De achterbenen hebben dubbele wolfsklauwen (verplicht).

Temperament

Omdat hij al eeuwenlang nauw met de mens samenwerkt, is hij goedaardig en vriendelijk. Hij is intelligent en leert makkelijk. Briards zijn uitstekende gezins- en zeer goede waakhonden.

Vachtverzorging

Als hij veel buiten is, schijnt de vacht zichzelf goed te houden. Toch moet de lange, overvloedig vacht regelmatig worden gekamd en geborsteld. Besteed er tijdens de rui extra zorg aan. Baden alleen indien noodzakelijk.

Beweging & voeding

Briards zijn van oorsprong hard werkende herdershonden die veel en inspannende beweging of bezigheden nodig hebben. Ze stellen geen bijzondere voedingseisen.

Gezondheidsproblemen

Deze honden zijn meestal zeer gezond, maar kunnen soms last hebben van heupdysplasie, staar en progressieve retina atrofie.

Foto's