Make your own free website on Tripod.com

Het reinigen van de oorschelp

Maar er kan ook wat vervuild oorsmeer blijven vastzitten en daarom is het goed regelmatig de oren van de hond te inspecteren. U zult dan het aangekoekte vuil uit de oorschelp moeten verwijderen. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van water, eventueel water en zeep. Mocht dit niet voldoende helpen, dan kunt u de oorschelp schoonmaken met een doekje met wat spiritus. Dit heeft echter als nadeel dat u daarmee ook de noodzakelijke lichaamsvetten weghaalt. Na de behandeling van het oor kunt u daarom wat babyolie op de binnenkant van de oorschelp aanbrengen.

Een ander veel voorkomend euvel in de oorschelp en het gebied daar omheen is de aanwezigheid van haarklitten. Soms treffen we dan een dikke koek van haren, oorsmeer, zand en vuil aan. Probeer nooit deze smerige koek er zo maar uit te trekken, want daarmee loopt u de kans dat u de huid beschadigt. Dat zal bloedingen tot gevolg hebben die niet alleen de boel nog veel smeriger maken, maar bovendien slecht te stelpen zijn en een grote kans maken te infecteren.

Kleine klitjes laten zich soms nog door kammen verwijderen, maar ook daarmee dient u erg voorzichtig te zijn. De grote en smerige klitten zult u in de meeste gevallen moeten wegknippen. Ook hier kunnen water water en zeep worden gebruikt om de klitten los te weken en schoon te maken.

Zulke klitten in de oorschelp irriteren de hond uiteraard erg en het gebeurt dan ook vaak dat de achterkant van het oor helemaal kaal gekrabd is. Soms is de huid dan al ontstoken waardoor de hond nog meer zal gaan krabben. In zulke gevallen zult u direct een dierenarts moeten raadplegen.

Bij sommige honden zien we de toegang tot de gehoorgang dicht zitten door een wilde haargroei. Deze haargroei belemmert de goede beluchting van de gehoorgang, waardoor er in die gang broei kan optreden, wat een broedplaats vormt voor allerlei schadelijke bacteriŽn en parasieten. We zullen die haren dus moeten weghalen. U moet ze echter niet knippen; het weghalen van de haren kan het beste gebeuren door ze met de vingers uit te trekken. Als dit niet lukt, kunt u daarvoor gebruik maken van een zogenaamd epileerpincet. Dit verwijderen van de haren uit de oorschelp zult u met de nodige voorzichtigheid moeten doen. Want voor honden kan het snel pijnlijk en vervelend worden, waardoor ze het niet meer zo gemakkelijk toelaten. Pak nooit meerdere haren tegelijk, maar probeer zo veel mogelijk haartje voor haartje uit te trekken.

Het is zeker geen gemakkelijk werkje, maar het moet beslist gebeuren aangezien uw hond anders veel oorproblemen te wachten staan.