Make your own free website on Tripod.com

Ken uw hond

We moeten dus bij de hond altijd attent zijn op elk teken wat aangeeft dat hij iets anders is dan normaal. Men zou kunnen zeggen dat de meeste ziekten gepaard gaan met een gebrek aan eetlust, loomheid en een verandering van lichaamstemperatuur. Als u ziet dat niet alles zo is als het bij uw hond behoort te zijn, is het verstandig om zijn temperatuur op te nemen. De normale temperatuur van een hond is gemiddeld zo'n 38 graden Celsius en deze kan variŽren van 37,5 tot 39 graden Celsius zonder dat u zich ongerust hoeft te maken.

Het is overigens belangrijk om de temperatuur van de gezonde hond te weten om exact een temperatuurswijziging te kunnen vaststellen. Van koorts spreekt men bij honden meestal als de temperatuur boven de 39 graden komt en als dit het geval is, is het verstandig om direct een dierenarts te raadplegen.

Als de temperatuur normaal is en de hond zich de hele dag niet lekker blijft voelen, is het aan te bevelen om hem toch door een dierenarts te laten onderzoeken.

Uiteraard is het voor de ene mens makkelijker om de hond door en door te kennen dan voor de andere. Zeker ook omdat velen van nature een goed inzicht hebben in de toestand van hun hond, terwijl anderen tamelijk slecht zijn in het herkennen van symptomen. Dit komt soms door een gebrek aan inzicht, maar ook doordat men de gewoonten en de lichaamlijke gesteldheid van de eigen hond niet kent, en daardoor niet kan zien dat er veranderingen optreden.

Maar iemand kan zich ook verbeelden dat hij zoveel kennis bezit dat hij de dierenarts niet nodig heeft, zodat de conditie van de hond onnodig ernstiger kan worden. De scheidslijn tussen weten wanneer veterinaire hulp noodzakelijk is en de kennis dat de toestand niet al te ernstig is, waardoor met een eenvoudige en goede behandeling thuis kan worden volstaan, is erg moeilijk.

Het is voor elke hondebezitter belangrijk de eerste symptomen van ziekten te herkennen. Het allerbelangrijkste daarbij is dat u uw eigen hond goed kent, dat wil zeggen zijn gewoonten bij het eten, slapen, trainen enzovoort en weet wanneer hij gezond is. Als u precies weet hoe uw hond gewoonlijk reageert in zijn dagelijks leven, zal elke afwijking daarvan u direct opvallen.

Een vroegtijdig vaststellen dat er iets mis is en een snel op gang gekomen behandeling zullen ongetwijfeld leiden tot een minder heftige aanval en een sneller herstel, omdat virussen en bacteriŽn dan minder tijd hebben gehad om zich in het lichaam van de hond te nestelen.