Oogverzorging

Alvorens over te gaan tot de verzorging van de ogen van de hond, is het belangrijk in het kort de bouw en werking van het oog te beschrijven. Aan de buitenzijde van het oog bevindt zich de harde oogrok, die aan de voorzijde van het oog overgaat in het doorzichtige hoornvlies. Binnen de harde oogrok ligt het vaatvlies, waarvan de talloze bloedvaten de voedingsstoffen in het oog brengen. Het licht komt via de pupil, de opening in de iris, het oog binnen. De lens achter de pupil bundelt het licht en werpt het op het netvlies, de binnenste laag van de oogbol. Dit is een bijzondere vorm van zenuwweefsel, dat bestaat uit lichtgevoelige zintuigcellen. Het zijn staafjes en kegeltjes die de lichtprikkels opvangen en omzetten in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid om daar tot bewustzijn te komen.

Het netvlies is een belangrijk onderdeel van het oog dat nog wat nadere omschrijving verdient. Nagenoeg centraal op het bolvormige achterstuk aan de binnenkant van het oog ligt de zogenaamde papil of blinde vlek. Dit is de uittredeplaats van de oogzenuw en de bloedvaten. Boven de papil bevindt zich het zogenaamde tapetum lucidum. Dit enigszins driehoekige hebied is helder van kleur en weerkaatst licht. Het in het donker oplichten van de ogen van de hond, dat ook bij andere dieren voorkomt en niet bij de mens, is toe te schrijven aan de eigenschappen van het tapetum lucidum. De rest van het oppervlak wordt nagenoeg geheel ingenomen door het tapetum nigricum, dat donker van kleur is en geen licht reflecteert. Als de dierenarts het inwendige oog van de hond wil bekijken, gebruikt hij daarvoor een ophtalmoscoop, een instrument dat een sterke lichtbundel op het netvlies werpt. Door een lensstelsel in dit apparaat kan de dierenarts een indruk krijgen van de toestand van het inwendige oog.

Gewoonlijk vragen de ogen van de hond weinig bijzondere verzorging. Elke ochtend kunt u ze even nakijken en zo nodig de normale afscheiding uit de ooghoeken verwijderen om te voorkomen dat zich daar korsten gaan vormen. Voor de verzorging van de ogen kunt u gebruik maken van een wattenstaafje en water. Ook kunt u bij uw dierenspeciaalzaak een flesje oogwater kopen. Het is belangrijk te weten dat u nooit met het wattenstaafje over de oogbol mag wrijven. U werkt altijd vanuit de oogranden en de hoeken van het oog. De ogen kunnen eventueel uitgespoeld worden door een in oogwater gedoopt watje boven het oog uit te knijpen. Bij eventuele afwijkingen aan de ogen van de hond is het noodzakelijk zo snel mogelijk uw dierenarts te raadplegen. Een tijdig ingestelde behandeling vormt een belangrijke bijdrage tot een snelle genezing.

Doorsnede van het oog