Make your own free website on Tripod.com

Oorontstekingen

Er zijn een groot aantal symptonen die wijzen in de richting van een oorontsteking. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de hond zich veelvuldig achter het oor krabt en de hele huid rondom het oor al kapot heeft gemaakt. Maar ook kan hij zijn hoofd scheefhouden, met de oren schudden of met zijn oren over de grond schuren. Bij aanraking blijken de oren dan ook erg pijnlijk, zozeer zelfs dat de hond naar zijn eigen baas kan uitvallen.

Bij verschijnselen die wijzen op ooraandoeningen zult u niet eerst zelf moeten proberen het oor van de hond te reinigen, maar beter is het direct uw dierenarts te raadplegen. Hij heeft namelijk wat oorsmeer nodig om vast te stellen wat de oorzaker van de ontsteking is. Als oorzaken van oorontsteking kunnen worden genoemd bacteriŽn en oormijten, vreemde voorwerpen die in het oor terecht zijn gekomen en in zeldzamer gevallen schimmels en tumoren. Daarna zal uw dierenarts een behandeling voorschrijven, die voor een goede en vlotte genezing nauwkeurig moet worden opgevolgd.

Om tijdig eventuele afwijkingen aan de oren van uw hond vast te kunnen stellen is een regelmatige controle van de oren noodzakelijk. Eens per maand kijkt u de oorschelp en de toegang tot de gehoorgang na, en eens per twee maanden kunt u de gehoorgang zelf controleren. Het schoonmaken van de oren kan in voorkomende gevallen worden uitgevoerd zoals hiervoor werd omschreven.