Opvang van de jonge hond

De tijd die er ligt tussen de beslissing om een hond in huis te halen en de komst van uw pup is erg spannend. Dagenlang is de toekomstige huisgenoot het onderwerp van gesprek en vele plannen worden gemaakt met de pup als middelpunt. De dagen die er nog resten alvorens de pup opgehaald kan worden, kunnen eigenlijk niet snel genoeg voorbij gaan. In deze  tijd is het goed om alvast de nodige voorbereidingen te treffen om de komst van de kleine huisgenoot aangenaam te laten verlopen. Het is verstandig om zo veel mogelijk te lezen over het ras van uw keuze en de speciale eisen die de hond stelt. Verder zult u in gezamenlijk overleg moeten vaststellen wat u de hond wel en wat u hem niet wilt toestaan. Het is aan te bevelen dat alle huisgenoten dit weten, zodat de hond niet door de een iets verboden wordt en de andere huisgenoot datzelfde wel toestaat. Uw hond zal daarvan in de war raken en niet precies weten waar hij zich aan te houden heeft. Verder kunt u alvast een etensbak en een drinkbak voor de hond aanschaffen en eventueel wat andere verzorgingsartikelen die u op deze website voor uw hond worden aanbevolen.

Maar eindelijk is dan de lang verwachte dag aangebroken dat u uw nieuwe huisgenoot bij de fokker kunt ophalen. Het is erg verstandig u van te voren op de hoogte te stellen van de betrouwbaarheid van de fokker en zijn fokproducten door bij de rasvereniging of de plaatselijke kynologenclub te informeren. Zij kunnen u de nodige informatie verstrekken.

Voor het vervoer van uw pup kunt u een doos gebruiken, die aan de bovenzijde openblijft en waarvan de bodem bedekt is met een dikke laag kranten. U moet er niet van opkijken als uw pup bij zijn eerste grote reis wat misselijk wordt. Maar gewoonlijk wennen jonge honden snel aan het autorijden en krijgen ze er zelfs veel plezier in.

Het is verstandig om de pup 's morgens bij de fokker op te halen, zodat hij dan nog de hele dag de tijd heeft om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Als de terugreis nogal lang duurt, is het aan te bevelen om na ongeveer een half uurtje te stoppen en even wat met uw pup te lopen en te spelen. Een van de eerste symptonen van wagenziekte is het veelvuldig gapen. Als u de doos met de pup erin op uw schoot zet kunt u de pup kalmerend toespreken en aanhalen. Neem daarnaast nog een doekje mee voor het geval de pup toch nog wagenziek wordt. Het reizen in korte etappes zal zeker helpen om wagenziekte te voorkomen.

Aan de fokker kunt u behalve de noodzakelijke papieren als het inentingsbewijs en een voedingslijst ook een stukje deken of een stuk speelgoed vragen waaraan de geur van het nest zit. Dit laat u dan zoveel mogelijk bij de pup, omdat hij door het ruiken van de nestgeur wat vertrouwen in de hele onderneming kan krijgen. Want een onderneming is het, zo'n eerste grote belevenis in het leven van de hond. Hij zal zijn moeder en zijn nestgenoten missen en nu alleen in een vreemde wereld terechtkomen. Stel hem daarom op zijn gemak en laat hem verder zoveel mogelijk met rust. Voorkom dat kinderen de eerste tijd met hem willen spelen, want uw pup moet nog veel rusten. Pas als de pup zelf aangeeft te willen spelen, kunt u dit toestaan. Maar kijk dan wel of de kinderen niet al te hardhandig met de nog tere pup omspringen. Verbied kinderen om een pup op te tillen en er mee te lopen slepen. Uw pup heeft net als uw kinderen eigen benen gekregen om op te lopen.

Een pup heeft nog veel slaap nodig en u moet hem zeker niet overmoeien. 's Avonds voor u gaat slapen laat u hem nog naar buiten en wacht tot hij iets heeft gedaan. Daarna brengt u hem in zijn slaapverblijf, dat beslist niet te groot mag zijn en waar hij ook niet uit kan klimmen. Als hij gaat huilen of piepen kunt u een goed ingepakte warme stalen kruik in zijn slaapplaats leggen, wat hem het gevoel geeft dat er iemand bij hem ligt. Ook het speelballetje of het stukje deken waaraan de nestgeur zit kunt u hem daar geven. De kruik en eventueel nog een goed verpakte tikkende wekker zijn in de meeste gevallen voldoende om hem de eerste nacht rustig te laten slapen. Als hij blijft piepen of huilen, moet u hem er niet uithalen. Zet de mand of de doos desnoods op een plaats waar u en uw buren er minder last van hebben. Als het goed gaat en uw hondje gaat rustig slapen, kunt u de nachten daarna proberen de kruik of de wekker weg te halen en hem zo langzamerhand alleen in z'n slaapplaats te laten.

Verder is het belangrijk dat uw hond een vaste plaats in huis heeft. Hierdoor voorkomt u dat hij van de ene naar de andere plek wordt gestuurd. Zijn 'plaats' moet vooral tochtvrij zijn en liefst zodanig opgesteld dat hij daarvandaan de hele familie in de gaten kan houden. Een hond is nu eenmaal een dier dat erg op gezelligheid is gesteld en graag tussen de mensen is.

Praat vooral op een vriendelijke toon tegen uw hondje. De woorden zal hij niet begrijpen, maar aan de toon merkt hij in wat voor stemming u bent. Hij snapt nog niet wat u met bepaalde woorden bedoeld, maar zo langzamerhand zal hij aan de verschillende klanken herkennen wat er van hem wordt verlangd. De grote kunst van de opvoeding is dan ook uw hondje duidelijk te maken bij welke klank een bepaalde verrichting hoort. En reken erop dat uw hond deze manier van contact maken snel door zal hebben, al is hij aanvankelijk nog wel eens wat tegen de draad in. Na een tijdje zult u merken dat uw huisgenoot leert hoe het bij u thuis toegaat. Denk erom dat de opvoeding al moet beginnen bij de pup die u nog maar net in huis heeft gekregen. Zo'n jonge hond kunt u spelenderwijs leren wat wel en niet is toegestaan. Dat zalu bij een oudere hond niet meer zo makkelijk lukken. Bedenk vooral dat uw nu nog zo schattige pupje binnen enkele maanden een volwassen hond is, die dan al de nodige opvoeding moet hebben gekregen om tot een aangename huisgenoot te worden.