Make your own free website on Tripod.com

Puli

De haarstrengen van de Puli zijn een speciale aanpassing aan het
extreme klimaat zoals dat op de Hongaarse poesta's kan heersen.
Dit vrolijke, intelligente hondje mag niet worden gekamd.

Geschiedenis

De beweeglijke, intelligente en weinig eisende Puli was ooit gezelschapshondje, schepershond en waakhond. Algemeen wordt aangenomen dat zijn voorouders met de Hongaren mee zijn gekomen van de Midden-Aziatische vlakten. Als hij schapen opdrijft, springt hij op en over ze heen.

Beschrijving

De onvermoeibare Puli heeft een meer dan opvallend uiterlijk. Zijn lange, dichte, waterafstotende dubbele vacht vormt talrijke ineengekringelde koorden, die uiteindelijk tot op de grond kunnen reiken en de hond bijna geheel verhullen. Het haar is zwart, wit of vaal. De gangen zijn snel en kort. De middellange staart wordt in een krul over de rug gedragen. Hij is door het lange haar moeilijk te beoordelen.

Temperament

Puli's (Pulik in het Hongaars) zijn beweeglijk en intelligent. Ze leren snel. Ook zijn ze zeer moedig en waakzaam. Het zijn fijne gezelschapshonden.

Vachtverzorging

De vacht verhaart niet maar groeit door. Laat hem natuurlijk en splits alleen van tijd tot tijd de koorden. De hond kan worden gebaad indien nodig, maar kammen en borstelen moet worden nagelaten. Maak regelmatig de ogen en oren schoon. Sommige mensen knippen de vacht gewoon regelmatig bij en laten de vacht geen koorden vormen. Voor showhonden is dat niet toegestaan.

Beweging & voeding

Puli's zijn energiek en levendig en houden van veel beweging. Alleen op warme dagen doen ze het kalmer aan. Ze stellen geen bijzondere voedingseisen.

Gezondheidsproblemen

Hoewel deze honden tamelijk robuust zijn, kunnen ze soms last hebben van heupdysplasie en oogproblemen. Ze zijn ongeschikt voor warme klimaten.

Foto's