Make your own free website on Tripod.com

Slaapplaats

Een ander besmettingsgevaar kan de slaapplaats of de mand van de hond opleveren. Dikwijls krijgt de hond een kleed of deken om het hem wat comfortabeler te maken, maar het kleed wordt vergeten en krijgt zelden een goede wasbeurt. Dekens, kleedjes of ander beddegoed moeten eens per week verschoond worden. Als de slaapplaats een houten bak is, dient deze eens per maand een goede schoonmaakbeurt te krijgen met een ontsmettingsmiddel. Daarna moet de ligplaats met een goed middel tegen parasieten worden behandeld. Als een mand gebruikt wordt, dient deze eveneens eens per maand met een goed desinfecteringsmiddel te worden gereinigd.

Een goede ligplaats voor de hond vormen de zogenaamde stretchers. Dit zijn opvouwbare ijzeren frames waartussen canvas is gespannen. Dit canvas kan gemakkelijk verwijderd worden om het te reinigen. De stretchers zijn bij honden zeer geliefd omdat ze in het midden wat doorzakken, wat honden het gevoel geeft in hun zo geliefde kuiltje te liggen. Stretchers kunnen in elke goede dierenspeciaalzaak worden gekocht en ze zijn verkrijgbaar in vele maten.

Tegenwoordig zijn er onder diverse namen ook produkten van polyestervezel op de markt, die een witte donzige vacht hebben en wel lijken op schapevachten. Deze vachten kunnen goed worden gewassen, ook in de machine, en hebben een vochtdoorlatende onderlaag, zodat de vacht zelf droog blijft als u er een laag kranten onder legt. Doordat ze bovendien de lichaamswarmte van de hond goed vasthouden, zijn ze niet alleen uitstekend geschikt voor gezonde honden, maar ook voor pups, zieke, gewonde of oude honden.

Als de honden in kennels gehouden worden, is houtschaafsel in het nachthok waarschijnlijk de meest hygiŽnische ondergrond, mits het regelmatig verschoond wordt en er een voldoende hoeveelheid wordt gebruikt om het de hond comfortabel te maken. Stro is een slecht vervangingsmiddel voor houtschaafsel, omdat het nogal wat ongedierte bevat en in sommige gevallen aanleiding kan zijn tot huidirritaties. Hooi is zeker niet gewenst, omdat honden er dikwijls allergisch voor zijn (wat zich uit in een zich voortdurend krabben).