Make your own free website on Tripod.com

Verzorging van de gehoorgang

Na het schoonmaken van de oorschelp is de gehoorgang aan de beurt voor een nader onderzoek. Er kan namelijk ook te veel oorsmeer en vuil in de gehoorgang zitten, wat soms zo al te zien is. Als u bij het masseren van de oorbasis, direct achter de aanzet van de oorschelp een soppend geluid hoort, kunt u er zeker van zijn dat er een overschot aan oorsmeer in de gehoorgang zit. U zult dan de uitwendige gehoorgang moeten schoonmaken, maar gebruik daarvoor geen watten of wattenstaafjes. Niet dat u daarmee in de gehoorgang iets zou beschadigen, want dat gebeurt bij de hond niet zo gemakkelijk. Veel mensen denken namelijk dat ze met zo'n wattenstaafje door het trommelvlies kunnen duwen, maar dat ligt bij de hond onbereikbaar om een bocht.

Wat u met een wattenstaafje zou doen, is het vuil en smeer dieper in de gehoorgang duwen, zelfs door de bocht heen. Dat heeft dan tot gevolg dat het steeds moeilijker wordt de gehoorgang schoon te maken. Het is daarom beter geen gebruik te maken van wattenstaafjes en anders te werk te gaan.

U zult eerst de tot klonters geworden brokken oorsmeer moeten weken. U kunt dat doen door een paar druppels slaolie of vloeibare paraffine in de gehoorgang te druppelen. Beperk u echt tot een paar druppels, want anders wordt het een vieze en vette bedoening, wat u kan noodzaken de hond helemaal te wassen. U laat de slaolie of vloeibare paraffine ongeveer een half uur inweken en begint daarna aan het tweede deel van het schoonmaken.

Zoals u zult zien, kunt u dit het beste buitenshuis doen. U druppelt nu namelijk de hele gehoorgang vol met een tweeprocents oplossing waterstofperoxide. Dit zal ongeveer een minuut nodig hebben om in te werken. U zult dan ook het hoofd van uw hond stevig vast moeten houden om de peroxide goed zijn werk te laten doen.

Gebruik zeker geen sterkere oplossing dan twee procent, aangezien sterkere concentraties zullen irriteren en pijnlijk zijn. De waterstofperoxide zal gewoonlijk sterk bruisen als u het in het oor van de hond druppelt, zodat al een deel van het vuil naar buiten komt. Als u na een minuut de hond loslaat, zal hij direct met zijn hoofd schudden en zo het vuil uit zijn oren slingeren. Indien het nodig is, kunt u de hele werkwijze herhalen tot het oor helemaal schoon is en het ook niet meer sopt als u de oorbasis masseert. Daarna kunt u de hele oorschelp insmeren met een dun laagje babyolie om verdere irritatie te voorkomen.