Voetverzorging

De verzorging van de voeten van de hond richt zich met name op de voetzolen en de lengte van de nagels. Bij honden die altijd op een zachte ondergrond lopen, moeten de nagels eenmaal per maand worden nagekeken en zonodig geknipt. De honden die veel op een harde ondergrond, zoals beton, lopen zullen hun nagels op natuurlijke wijze afslijten. Toch is het goed ook bij deze honden eenmaal per maand de nagels te controleren.

Voor het knippen van de nagels van de hond kunt u het beste een speciale nageltang voor honden aanschaffen. Er zijn daarvan een aantal modellen in de handel. Het beste blijkt echter het zogenaamde guillotine-type te voldoen, waarbij de nagel rondom gelijkmatig wordt geknipt. Zelfs de moeilijkste honden blijken het knippen van de nagels met dit type tang gemakkelijker toe te laten dan met andere nageltangen. Uw dierenspeciaalzaak kan u hierover nader informeren.

Bij het knippen van de nagels moet u vooral oppassen niet in het bloedvat van de nagel te knippen. Dit bloedvat is bij de honden met lichtgekleurde teennagels beter te zien dan bij de zwarte nagels. Het bloedvat is de roodachtige streep in de nagel en het is zaak daar niet in te knippen. Het zal de hond namelijk pijn doen en behoorlijk gaan bloeden. Uw hond zal daarna het verzorgen van zijn voeten niet meer zo gemakkelijk toestaan.

De nagels van sommige tentoonstellingshonden worden gevijld om daardoor zo gesloten mogelijke en goed gespierde tenen te krijgen. De nagels moeten dan elke dag worden gevijld, waardoor het bloedvat zich terugtrekt en de hond korte nagels kan hebben.

Wolfsklauwen of Hubertusklauwen zijn de zogenaamde duimpjes die wat hoger aan de benen te zitten. Aan de achterbenen worden deze meestal verwijderd als de pup ongeveer twee dagen oud is. Er zijn echter ook een aantal rassen waarbij deze wolfsklauwen, zelfs wel dubbele, voorgeschreven zijn in de rasstandaard. Houdt u deze wolfsklauwen goed in de gaten, want als ze krom worden kunnen ze weer teruggroeien in de huid. Het is daarom verstandig ze gelijk met de andere nagels eens per maand te controleren.

Ook de voeten van de hond moeten geregeld worden nagekeken om er zeker van te zijn dat er geen klei of scherpe steentjes tussen de voetzolen blijven zitten. Is dat wel het geval, dan haalt u ze voorzichtig weg en wast u de voeten met een verdund ontsmettingsmiddel af.

Soms raken de voetzolen gebarsten en ruw. In zulke gevallen kunt u de voetzolen gebarsten en ruw. In zulke gevallen kunt u de voetzolen het beste behandelen door ze met een wondpoeder te bestuiven (de voeten van de hond in dergelijke gevallen zeker niet weken).